IT Park resident taxes in Uzbekistan
An IT Park resident (Technology Park of Software Products and Information Technologies) is exempt from all taxes and social tax until 1 January 2028 — but not from everything: employees’ wages carry 7.5% personal income tax, other income is taxed under the general rules, and from 2028 the benefits continue, except VAT, only for exporters.
- Author
- Centa AI editorial team · Centa AI product and content teamWrites the guides and product pages. Rates and deadlines are checked against the Tax Code text stored from LexUZ; feature statuses come from one list in the product code.
- Reviewed by
- not yet reviewed by an external specialist
- Last updated
- Legal sources checked
- Tax Code edition
- Oct 21, 2026 · lex.uz
- PF-5099
- edition: Jul 24, 2021 · lex.uz
- Res. 589
- edition: Mar 7, 2026 · lex.uz
- PF-157
- edition: Oct 14, 2024 · lex.uz
Who can be a resident
The list is an annex to the Regulation: 30 activity types, including developing and selling software, implementation and support, data processing, automated management systems, exporting information services over the internet, multimedia and design, IT education, R&D, and business-process and knowledge-process outsourcing (KPO) for non-residents.
Which taxes a resident does not pay
What a resident still pays
From which month and until when
Example: payroll taxes
How the status can be lost
How Centa AI handles it
Frequently asked questions
Do IT Park residents pay VAT?
Not until 1 January 2028: PF-5099 exempts residents from all types of taxes (point 5). From 2028 the PF-157 extension of the benefits does not cover VAT.
Do a resident’s employees pay personal income tax?
Yes, at a fixed 7.5% instead of 12% on wages received until 1 January 2028 (PF-5099, point 8).
Is a resident exempt from social tax?
Yes, until 1 January 2028 — social tax is named explicitly in point 5 of PF-5099.
From which month do the benefits apply?
From the 1st of the month after the month of entry in the Unified Register of residents (Regulation, point 26).
Is all of a resident’s income exempt?
No. Sales, royalty, joint-activity income and positive exchange differences from activities on the list are exempt; other income, such as interest, is taxed under the general rules (Regulation, point 27; Tax Code Art. 297).
What happens after 2028?
The benefits, except VAT, continue until 1 January 2040 only for residents whose exports exceed 50% of total income, or IT-education providers meeting the graduate criterion (PF-157, point 2).
Sources
- Указ Президента № УП-5099 от 30.06.2017 — LexUZ (ru)
- Prezident Farmoni PF-5099, 30.06.2017 — LexUZ (uz)
- Decree DP-5099, 30.06.2017 — LexUZ English translation
- Постановление Кабинета Министров № 589 от 15.07.2019 (Положение о Технопарке, Перечень видов деятельности) — LexUZ (ru)
- Vazirlar Mahkamasining 589-son qarori, 15.07.2019 — LexUZ (uz)
- Указ Президента № УП-157 от 14.10.2024 — LexUZ (ru)
- Prezident Farmoni PF-157, 14.10.2024 — LexUZ (uz)
- Налоговый кодекс, ст. 297 — LexUZ (ru)
This material is for reference and is not tax or legal advice. Rules are quoted from the Tax Code text on LexUZ; check how they apply to your company.